Ofte stilte spørsmål om betong

Ofte stilte spørsmål

Under finner du svaret på de vanligste spørsmålene om betong og støpeprosessen!

Mengde og kvalitet

Hva veier betong?

Betong veier normalt ca. 2400 kg pr. m³.

Les mer om egenvekten på betong på denne linken.

Hvor mye betong trenger jeg?

Det er som regel alltid bedre med for mye betong enn for lite! Derfor beregnes normalt 5-10% tillegg på teoretisk betongmengde. Skal det benyttes pumpe må det legges pumpesvinn. Dette sikrer vi ved bestilling hos oss!

Vi har beskrevet riktig beregning nærmere i denne artikkelen!

Hvordan regner jeg ut kubikk?

Kubikk regnes ut ved å gange Lengde, bredde og høyde sammen. Husk at alle mål må være i samme benevnelse, som f.eks “meter”!

Du kan også enkelt regne ut mengder på kvadrat, skråvegger og sylindere ved å bruke vår kubikkalkulator!

Hvilken betongkvalitet trenger jeg?

Vi anbefaler riktig betongkvalitet for deg og vil benytte den beste betongen egnet for ditt prosjekt! Valg av riktig betongkvalitet er svært viktig for holdbarhet og styrke.

Riktig betongkvalitet avhenger av typen konstruksjon, eksponering, belastning med mer. Riktig steinstørrelse, reduksjon og konsistens er også viktig for effektiv gjennomføring og et godt sluttresultat.

Hva er frostsikker betong?

Frostsikker betong er betong som er tilsatt et luftinnførende tilsetningsstoff.

Det er viktig å benytte frostsikker betong til konstruksjoner som er utsatt for gjentatt frysing/tining i fuktig tilstand, med eller uten
avisingsmidler. Dette er ofte konstruksjoner som er væreksponerte, som støttemurer, fundamenter i car-porter og lignende.

Kravene til luftinnhold i betongen er 4% 6,5%  i henhold til NS-EN 206-1. Les mer her. Dette måles med denne luftporemåleren før levering av den ferske betongen.

Betong som er frostsikker er tilført en kontrollert mengde av små, jevnt fordelte luftbobler under blanding, som
blir værende etter herding.

Hvordan måles konsistens på betong?

Konsistensen på betongen måles med synk-kjegle. Metoden angir hvor mange mm betongen synker sammen ved testing, noe som gir et godt bilde av betongens konsistens og potensielle bruksområde. Betong til gulv har f.eks normalt en synk på 200 eller 220. Skal det støpes trapper må en stivere synk benyttes, normalt ned mot 160.

Betongen som er bløtere benytter utbredelsesom mål, hvor betongens diameter måles ved bruk av samme metode. Dette benyttes ofte på SKB og lignende betonger.

Visste du at vi også selger synk-kjegler og utstyr for luftporemåling i betong?

Transport og levering

Når kan dere levere?

Normalt ønsker vi 3-4 dagers varsel, men normalt kan vi også levere innen 1-2 dager etter bestilling. Det hender også vi leverer samme dag som bestillingen kommer inn, men dette avhenger av tilgjengelighet og type betongbil som skal levere! Se mer om bestilling her.

For større volum er det noe lenger leveringstid da produsent må planlegge lagerbeholdning og bestille sement og tilsetningsstoffer som dekker volumet som skal støpes!

Hvor mye laster en betongbil?

En vanlig betongbil kan laste inntil 7m³ pr. lass.

Avhengig av utstyr vil det være mulig å laste 6-7m³renne– og båndbiler og normalt 4-5m³pumpemixere.

I noen tilfeller kan vi levere med spesialbil med liggende trommel eller semi som kan laste inntil 12-13m³.

Les også mer om betongbiler her.

Hva slags betongbil kan levere?

Du kan lese mer om de forskjellige betongbiltypene her!

Når du bestiller betong av oss kvalitetssikrer vi ordren basert på informasjonen som foreligger og foreslår type betongbil hvis du er usikker. På den måten er vi sikre på at den valgte betongbiltypen kan levere.

Hvor langt unna kan betongen leveres?

Avhengig av betongbiltype kan levering utføres inntil 200 meter fra betongbil. Det er også mulig å benytte helikopter, kran og tobb sammen med andre leveringsmetoder, slik at betongen egentlig kan leveres hvor som helst!

Normalt benyttes vanlige betonbiler for levering inntil 16 meter, hvorpå forskjellige pumpestørrelser kan levere inntil 200 meter med tårn og slange kombinasjoner.

Hva er inkludert leveringstid?

Når du bestiller betong hos oss er inkludert leveringstid 60 minutter. Da medregnes også vask av renne, transportbånd og lignende, slik at effektiv lossetid fra ankomst betongbil normalt er 45 minutter.

Hvor raskt kan en betongbil tømmes?

Betongbilen kan tømmes på ca. 10-12 minutter ved behov, men normalt begrenser dette seg av typen utstøping. Normalt beregnes 30-40 minutter på lossing av et fullt lass (6-7m³) til f.eks en garasjeplate.

Isolasjon og armering

Kan jeg bruke fiber istedenfor armering?

I mange tilfeller kan stål- eller plastfiber erstatte armeringsnett i betongen. Likevel anbefales det å legge armeringsjern i hjørner og ved innkjøring på f.eks garasjeplater.

Kan dere utføre isolering og armering for meg?

Ja, vi har samarbeidspartnere som både kan legge både fuktsperre, isolasjon og armering.

Du kan blant annet finne mer informasjon om støpeutførelse på dette produktet.

Støp og utførelse

Hvor tynt kan jeg støpe?

Minste anbefalte tykkelse ved bruk av ferdigbetong er 7cm.

Kan dere utføre støpen for meg?

Ja, vi har samarbeidspartnere som både kan stå for utstøping på støpedagen, stålglatting og komplette prosjekter som f.eks ferdig isolerte garasjeplater.

Du kan blant annet finne mer informasjon om støpeutførelse på dette produktet.

Hva menes med flytende gulv?

Flytende gulv er gulv som støpes uten at det sitter fast i underlaget.

Etterbehandling

Hva må jeg gjøre etter støp?

Etter støp er det svært viktig med riktig etterbehandling!

God etterbehandling av betong sikrer et godt sluttresultat:

  1. Bruk av herdemembran: Unngå tidlig uttørking og plastiske svinnriss ved bruk av herdemembran ved støp av betongdekker.
  2. Tildekking med plast: Det må sikres tilstrekkelig fuktighet for sementhydratisering gjennom tildekking med plast og påfølgende vanning de neste 7 dagene.

Se vår artikkel om etterbehandling på denne linken.

Må jeg bruke herdemembran?

Generelt anbefales bruk av herdemembran ved støp av gulvarealer i høye temperaturer utendørs, spesielt på sommerstid.

Dette er et produkt som legger seg som en tynn film oppå betongen og hindrer vannet fra å dampe vekk. Dette gjør at herdeprossessen går som planlagt og hindrer riss og sprekkdannelser. Les mer om fordelene med herdemembran på produktsiden.

Se vår artikkel om etterbehandling på denne linken.

Hvor lenge skal betongen tørke?

Før det legges på membran bør betongen ha herdet i minst 28 dager. Dette for å sikre at betongen ikke er for våt/tørr og er ferdig hydratisert. Dette vil likevel avhenge av tykkelse, betongkvalitet og herdeforhold og i noen tilfeller kan det påføres membran tidligere.

Betongen størkner raskt i overflaten og riktig etterbehandling er svært viktig for et godt sluttresultat.

Normalt er betongen gangbar 1-3 dager etter støp, avhengig av betongkvalitet, temperatur og værforhold. Herdekurven er slik at mye av styrken i betongen normalt oppnås etter 3-7 dager (ca. 70%). Videre oppnår fabrikkbetong designet styrke etter 28 dager ved optimale forhold.

 

Når skal betongen pusses eller stålglattes?

Betongen pusses og stålglattes normalt etter 1-3 timer avhengig av temperatur, luftfuktighet og generelle værforhold. Betongkvaliteten spiller også inn, sammen med eventuelle tilsetningsstoffer som akselerator eller retarder.

Visste du at vi tilbyr både utstøping og stålglatting gjennom våre samarbeidspartnere? Les mer her.

Når skal forskalingen rives?

Forskaling kan normalt rives dagen etter avhengig av type støp, kvalitet og værforhold. Generelt estimeres 1-3 dagers herdetid (sommerstid) før forskaling rives.

  • Vegger, søyler, ringmurer, støttemurer: Dagen etter utstøping (16 timer)
  • Dekker, fundamenter, plater: Helst dagen etter utstøping, men det kan tillates 2–3 døgn.

Les mer om etterbehandling.